Menu

wybraliśmy LEPSZE ŻYCIE

Pewnie niektórym z Was śni się ucieczka na wieś. Nam się to udało i zaczęliśmy nowe, lepsze życie.

KRAKERSY BEZGLUTENOWE - ZAMIAST CHLEBA

owapastelowa

P12108861

Miałam już dość suchego i  kruszącego się chleba bezglutenowego, który jest smaczny tylko pierwszego dnia. Dlatego opracowałam przepis na krakersy gryczane, które z natury mają być kruche, natomiast znacznie łatwiej zrobić z nich małe kanapeczki. Można je bez problemu przechowywać, bo w suchym środowisku zachowują swoją kruchość, tak jak zwykłe krakersy.

A oto przepis:

3 zółtka

1 całe jajko

1/2 kg mąki gryczanej

3/4 szklanki kwaśnej śmietany 10-12% lub jogurtu naturalnego typu greckiego

100 g masła ( roztopić)

2 łyżeczki soli

2 łyżki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia ( oczywiście bezglutenowego)

1/3 szklanki czarnego sezamu (można dać też mieszankę białego i czarnego sezamu)

1 łyżka czarnuszki

pieprz, ewentualnie imbir

Jajka rozbijamy z cukrem w mikserze końcówką do piany. Zmieniamy mieszadło na chlebowe, dodajemy mąkę, masło i śmietanę i wyrabiamy aż całe ciasto odejdzie od miski. Dodajemy proszek do pieczenia, sezam, czarnuszkę, sól  i pieprz/imbir i jeszcze wyrabiamy. Przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy cienko ( 2- 3 mm) i szklanką wycinamy okrągłe krakersy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy15 minut w temperaturze 160-170 stopni. Można piec na kilku blachach jednocześnie przy włączonym nawiewie. Brzegi powinny być zrumienione.

Studzimy na blacie. Można przesypać solą, jak ktoś lubi bardziej słone. Zupełnie zimne można schować do słoika lub puszki - na zapas.

Sprawdzone - jeszcze lepsze są przygotowane z jogurtem naturalnym zamiast śmietany. Nie rozwarstwiają się.

© wybraliśmy LEPSZE ŻYCIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci